Egeli Çifti Çölde Bile Domates Yetiştirebilecek!

Denizli’de bir girişimci tarım için çok önemli bir makina geliştirdi. Üretilen makinayla organik gübre üretilebiliyor. Bu makinayla çölde bile gübre üretmek mümkün olacak.
Denizli’de girişimci Mehmet Akın ürettiği organik gübre üretebilen kompost makinası geliştirerek her türlü atığın geri dönüştürülebildiğini açıkladı. Organik üretim konusunda çalışan girişimci Mehmet Akın, bu alanda kullanılan gübrelerin ithalatla karşılanması ve yüksek fiyatlı olması üzerine “neden biz yapmayalım?” çok önemli bir projeye imza attı.
Bitkisel ve hayvansal atıkları kısa sürede organik gübre haline getirebilen kompost makinası geliştiren Mehmet Akın, Denizli’nin Acıpayam ilçesinde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2 milyon liralık hibe desteğini de arkasına alarak, 12 milyon liralık yatırımla ülkenin en büyük organik gübre tesisini kurdu.
Ar-Ge çalışmalarının sonucu olarak rakiplerinden daha yüksek oranda su tutma kapasitesine sahip gübre geliştiren Akın, 3 bin 200 metrekaresi kapalı toplam 17 bin metrekarelik tesiste günlük 40 ton organik gübre üretme kapasitesiyle çalışmaya başladı.
Özellikle kurak topraklarda tarıma imkan tanıyan gübre, kısa sürede Katar, Suudi Arabistan, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri, Tunus ve Fas pazarına girdi. Atıkların dönüştürülmesiyle yapılan gübrenin ihracatı geçen yıl 300 tona ulaştı.‘
DOĞAL ATIKLAR RAHATLIKLA KULLANILABİLİYOR!
Bu yıl 2 milyon dolarlık bir döviz girdisi beklediklerini aktaran Akın, “Her türlü doğal atığı kullanabiliyoruz. Atıklar doğada 6 ay ile 2 yıl arasında gübreye dönüşürken, biz süreci kontrollü şekilde kapalı sistemli makineyle 3-5 güne kadar indiriyoruz. Tesiste günlük 80 ton hayvansal atık işleme giriyor ve bundan 40 ton gübre elde ediliyor.” diye konuştu.
Ürettikleri 1 gram gübrenin içinde yaklaşık 6 trilyon faydalı bakterinin yaşadığını dikkati çeken Akın, şunları söyledi: “Harap olan topraklarımızı tekrar canlandırmak için bir çalışma başlattık. Bunu da başardık. Bu makineden 4 tane daha değişik tesislerde kurduk. Zeytin posası, prinası, sera ve bahçe bitki atıklarını da kompost hale getirebiliyoruz. Orta Doğu’da çöl ortamında tarımla ilgili ciddi bir uyanış var. Onlar da o ortamda domates, biber ve sebze yetiştiremedikleri için bize başvurdular. Şu anda Katar, Suudi Arabistan, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri, Tunus ve Fas’ta bu gübreyle üretim başladı.”